Een hele bijzondere Yogahouding, ’De heer van de dans’ Natarajasana

Nataraj is de heer van de dans. Deze prachtige asana stelt de dans van de natuur voor. De kracht van de Natarajasana komt vanuit je diepste kern. Deze yogahouding kan je helpen los te laten wat je niet meer dient en veranderingen mag je verwelkomen. Het is een balans-houding die best lastig is maar als je hem meerdere dagen achter elkaar doet verbetert je balans enorm.

Tijdens de Dru-Yogaopleiding was deze asana een van de houdingen die je een week lang iedere dag met aandacht ‘moest’ doen. Heel nauwkeurig hield je bij hoe het ging en wat je opviel. Het waren huiswerkopdrachten. In die tijd vond ik het best druk, werken in de thuiszorg, nog twee jonge kinderen die hun aandacht nodig hadden. Het was best lastig om ook tijd voor het huiswerk te maken.

Maar wat zo speciaal is, de heer van de dans herbergt een geheim in zich wat voor iedereen weer anders is. Het speciale bij mij wat er gebeurde was dat ik iedere morgen heel vroeg wakker werd. En zo wakker dat ik voelde, ik ga er uit en ga mijn yoga oefeningen doen. Wat speciaal, dit was het geheim voor mij.

Afgelopen week deden we in de yogales de heer van de dans en ik stimuleerde iedereen om de houding iedere dag te doen. En vertelde ook het bijzondere van deze houding, het geheim. Zo benieuwd ben ik of iedereen het heeft gedaan. En of er mooie doorwerkingen zijn. En afgelopen week werd ik weer verschillende keren heel vroeg wakker, grappig, die heer van de dans werkt nog steeds op deze manier voor mij. Fijn om dan in alle vroegte een rondje te lopen, het bos in. En dan buiten de heer van de dans doen, dat werkt nog intenser.

In het kort een uitleg over de houding:

1.      Sta in de Tadasana (staande meditatiehouding) en voel heel bewust de aarde,  leg je linkerhand op je linker bovenbeen, je rechterhand bij je rechterschouder. Breng je gewicht naar je rechterbeen en voet.

2.      Laat je linkerhand via je gebogen knie glijden naar je enkel en hou je enkel vast en maak van je rechterhand de Gyan-mudra (duim tegen wijsvinger) adem in

3.    Concentreer je op een vast punt voor je en til je linkerbeen zover mogelijk naar achteren zonder de heup te draaien en reik dan naar voren op de uitademing.

4.      Adem rustig in en uit en blijf je concentreren in de houding. Uit de houding komen doe je met aandacht, langs dezelfde weg weer terug. Blijf een moment staan met je ogen gesloten om na te voelen. Daarna is de andere kant aan de beurt.

Mooi zijn de positieve doorwerkingen, je balans verbetert, je benen krijgen meer kracht en souplesse, je wervelkolom wordt gestrekt, je borstkas geopend, schoudergewrichten worden soepeler, meer helderheid in je denken, betere concentratie en het mooie geheim wat je zelf mag ontdekken.

Hopelijk is het een aanmoediging om deze houding te oefenen. Je kunt in het begin ook een stoel bij je neerzetten om je aan vast te houden. Je gaat zeker merken dat het steeds makkelijker gaat. En uiteraard wil ik graag van je horen als er zich iets speciaals aandient, jouw geheim (de doorwerking) wil je vast wel met me delen 😊

 

Lieve groet, Ankie