Winters landschap, sneeuw

Sneeuwvlokkelen dwarrelen naar beneden, sprookjesachtig mooi is het buiten. Met een warme jas, muts, sjaal en handschoenen aan loop ik richting het bos. De sneeuw knerpt onder mijn schoenen en de lucht is heerlijk fris, er komt nog veel meer sneeuw aan zo te zien. Het is heel stil om me heen, de deken van sneeuw absorbeert het geluid. Een roodborstje vliegt gezellig met me mee en ik kom een prachtig hartje tegen midden op het pad, het is een steentje bedekt met sneeuw. Als een lieve groet ligt het daar, mij bewust makend van de liefde, ons hart.

Wat is het bijzonder en fijn als je ook aandacht hebt voor de kleine dingen die je ziet, er oog voor hebt. Het geeft verwondering en blijheid. Het geeft een glimlach op je gezicht, wat verzachtend doorwerkt.

Deze week hebben we in de yogalessen een begin gemaakt met het element ether/geluid. Gekoppeld aan het keelchakra. En hoe bijzonder is het om heel bewust het gebied rondom en in je keel te voelen, te observeren. Dat kleine stukje van je lichaam, je nek en hals, de verbinding tussen je romp en je hoofd. Dat kleine, belangrijke stukje van je lichaam mag dat zware hoofd dragen. Heel bijzonder als je daar nog verder over nadenkt. Wat zijn die wervels in je nek dan toch sterk. En als je je bedenkt wat er allemaal doorheen gaat, zoals je luchtpijp en je slokdarm, de zenuwbanen en ook halsslagaders en de schildklier die zich hier bevinden. Wauw, wat een groot wonder, ons lichaam.

Als je bewust de aandacht brengt naar je keelgebied kom je ook uit op je spraak, op je stem. Hoe klinkt je stem, hoe maak je geluid. Durf je van je te laten horen? Hier komt het element ether aan bod. Hoe ga je om met je emoties? Kun je ze uiten? Kun je delen als er iets dwars zit? Of slik je soms wat woorden in en denk je, ach laat maar? Voel je je niet belangrijk genoeg om het te durven delen? En wat gebeurt er in je ‘systeem’ als je je emoties niet uit? Wat gebeurt daar dan mee? Worden ze ergens opgeslagen in je lichaam? Bevriezen ze en gaan ze ergens kwellen? Pijn geven en ongemak? Ja, dat denk ik wel. Er is veel over te lezen en te ontdekken. Ik vind het een heel boeiend onderwerp en fijn om daar mooie oefeningen mee te doen in de Yogales.

Door heel bewust met aandacht te bewegen geef je een zachte flow in je lichaam mee, wat alles weer meer laat stromen. Ook ademhalingsoefeningen en meditaties werken enorm positief door in je lichaam en in je mind. Het kalmeert en geeft rust.

Klank maken kan ook door te zingen, te ‘chanten’. Mantra’s zingen is ook een geweldige manier om je keelchakra te openen en de energie in je keel te laten stromen.

28 januari komt Carla Ham bij ons mantra’s zingen, je kunt je zeker nog aanmelden. En je hoeft echt niet prachtig te kunnen zingen om mee te komen doen. Neuriën of luisterend meegenieten mag ook. De doorwerking is Magisch te noemen!

Fijn om mooie lessen te creëren die ons kunnen helpen om ons lichaam soepeler te houden en ons ook kunnen laten voelen hoe prachtig en krachtig we zijn. We zijn tot veel meer in staat dan we vaak denken. Kijk jezelf maar eens diep in de ogen en zeg gerust eens tegen jezelf, ik hou van je 😊

 

Liefs Ankie x