Stilte, wintertijd, kale bomen. Hou jij van de stilte? 

We zitten nog midden in de wintertijd. De bomen zijn kaal. Zonder de bladeren kun je zo prachtig de vorm van de boom zien. Het grillige van de takken. Het splitsen van de hoofdstam in twee zijstammen. Iedere boom is weer anders. Het fascineert me, al die kleine vertakkingen. Zo tegen de grijze lucht aan maak ik deze foto. De kale bomen stralen rust en stilte uit. Het maakt mij ook stil en rustig. 

Prachtig toch de wisselende seizoenen? Zo mooi te zien in de natuur. Er is voorjaar met groei en bloei, de zomer met genieten van al het moois en de oogst, dan de herfst met het loslaten en de winter met het terugtrekken in de stilte. 

We kunnen ons vergelijken met de seizoenen. Ook in ons vormen zich zaden(ideeën), die tot uitdrukking komen in onze daden. We mogen genieten van al het moois en mogen oogsten. Ook weer leren loslaten en tijd nemen voor verstilling. 

In die stilte kom je vaak eerst van alles tegen. Soms is er onrust, verdriet, angst of pijn. Maar door alle lagen heen is daar een plek in jou waar het altijd rustig is. In het oog van de orkaan is het stille punt. Zo ook in jou is die stille plek waar het fijn toeven is, waar je je inspiratie vandaan haalt en je dromen tevoorschijn komen. 

In contact komen met die stille plek in jezelf kun je natuurlijk op verschillende manieren doen. In je eentje wandelen in de bossen is een hele makkelijke manier om je te verbinden met de stilte. 

Ook tijdens een yogales zijn er stille momenten waar je je kunt verwonderen over de doorwerking van bewegingen en yogahoudingen. Je wordt je bewust van de stroom van energie, je voelt letterlijk het leven door je heen stromen. Met aandacht daar zijn is zo helend en heilzaam voor je lichaam en geest.

Mediteren is stil zijn en je aandacht naar binnen richten. Een heel fijn hulpmiddel om je lichaam en geest te ontspannen, de rust en de vrede uit te nodigen en te omarmen. 

En het mooie is, mediteren kun je overal. Sluit je ogen maar en adem een paar keer heel bewust in en uit. Voel hoe de koele lucht naar binnen stroomt en je opvult met ruimte, met energie. Adem zacht en langzaam uit en ontspan op je uitademing.  

Geniet van de stilte in je.

Liefs Ankie