Herfst……..

De herfst is aangebroken en we hebben al weer heel wat regenbuitjes mogen incasseren. We zijn zo verwend de afgelopen zomer met veel zon en warmte. Voor veel mensen veel te heet. Voor de natuur veel te weinig regen, de bomen verloren al heel wat blad. Maar er zijn ook zonaanbidders, mensen die heel goed tegen de warmte kunnen en blij zijn met zo’n zomer. Onder die categorie val ik.

De natuur maakt zich weer op voor de verstilling van de winter. Maar eerst krijgen we hoogstwaarschijnlijk nog herfstachtige, grillige dagen. Met wind en regen heb je de neiging om lekker binnen te blijven, maar probeer toch naar buiten te gaan. Pak jezelf lekker in met een warme jas en stevige schoenen. Heerlijk om je te verbinden met buiten, het bos, de geuren van de herfst en de natte aarde die dan zo naar de herfst ruikt.

De foto van het blog is de kleur rood van de prachtige herfsttinten. De aardekleur rood, de kleur van het eerste Chakra, het Muladhara Chakra. Mooi om daar de Yogalessen mee te vullen. Aandacht voor de benen en de voeten, de lichaamsdelen die verbonden zijn met de aarde. Onze benen en voeten die ons overal brengen, die ons dragen. Mooi om ze aandacht te geven met een yogales. En zo bijzonder, als je je aandacht naar je voeten en benen laat gaan, je ook heel goed de zwaartekracht voelt. De aarde die jou draagt en energie geeft.

Heel fijn vind ik het om de reis langs alle mooie chakra’s te maken en daar de lessen op af te stemmen. Bij het eerste chakra doen we krachtige yogahoudingen zoals de Boom, de Vrksasanana of driehoekshoudingen. Ook de Aardegroet (Prithvi Namaskara) is geweldig om dan te doen. We geven onze voeten aandacht door stevig met de voeten op de grond te stampen of lekker te dansen op trommelmuziek. Alle zenuwuiteinden eindigen in je voeten. Heilzaam om ze eens uit je sokken te halen, ze lekker wat te masseren. En dan na afloop gaan liggen op je buik in de krokodil (Makarasana). Dat is zo’n heerlijke liggende Yogahouding, verbonden met de aarde. Je ligt er letterlijk bovenop en je voelt je lichaam met iedere uitademing meer en meer wegzinken in de grond. Zo enorm rustgevend en heilzaam.

Laat je mee bewegen met het ritme van de jaargetijden. De herfst, de wind, de regen, het loslaten van de bladeren. Wat zou jij los willen laten? Laat symbolisch datgene meevoeren door de herfstachtige wind. Het geeft rust en ruimte in je lichaam en in je geest.

Fijne herfst gewenst,

Liefs Ankie