Deugd van de week, assertiviteit

Dinsdagmorgen is voor mij een vaste morgen dat ik de bossen in ga. Met sportschoenen, een warm joggingpak en dunne handschoentjes aan, trek ik er op uit. Ik moest mezelf wel even een zetje geven want ik ben een koukleum. Het is mistig en het ziet er wat triestig uit. “Kom op Ank” zeg ik tegen mezelf “Straks ben je blij dat je gegaan bent.”

En zeker, dat was zo! Het was heerlijk buiten. Ik kreeg het vanzelf lekker warm door mijn stevige passen af te wisselen met joggen. Onderweg in het bos kwam ik bekende dames tegen. We maakten een praatje en moesten enorm lachen om een verhaal. Ik ga het verhaal hier niet delen, maar als je toch benieuwd bent zal ik het je persoonlijk vertellen. Ik moet er nog om grinniken. 😊 

De komende weken gaan we in de lessen aandacht geven aan het element vuur. Soms heb je een beetje extra vuur nodig om je stappen te zetten. Zo ook vanmorgen toen ik eigenlijk niet zoveel moed had om naar buiten te gaan. En dan toch gáán, en daar achteraf zo’n voldoening van hebben. De hele dag heb je profijt van die stap. 

Buiten in de natuur zijn voelt zo fijn. De aarde die zo heerlijk ruikt, de zachte druppels van de mist die je hoort tikken, de lucht die je inademt doet het tintelen van binnen. Onderweg in het bos zoek ik een plekje waar ik hele krachtige yogahoudingen doe; de krijgershoudingen. Passend bij het element vuur. Navoelend met mijn ogen gesloten is het genieten. Ik voel de energie zo krachtig, vooral bij mijn buik. Ik voel de kracht in mijn benen, ik voel de stevigheid van de aarde, ik voel echt het vuur element. 

In gedachten heb ik de komende yogales al ingevuld. Nu alleen nog een mooie deugd erbij zoeken uit de doos met 100 mooie deugden. Ik kom uit bij de deugd: “Assertiviteit “. Vooral de tekst achterop de kaart vind ik prachtig!

“Vind jij jezelf zo klein terwijl het universum in jou opgevouwen is?”

Als je dat leest voel je misschien gelijk de grootsheid van je wezen. Het mysterie van leven, wonderlijk hoe alles met elkaar verweven is. Voel maar je grootsheid, straal maar en wees maar blij met wie je bent. Je bent hier niet voor niets. Nog een mooie regel van de deugdenkaart: “Je streeft na om het lied te zingen wat je is gegeven en je gebuikt je talenten als een gave aan de wereld.”

Zo mooi om deze woorden te delen aan het begin van de yogales, zittend op ons meditatiebankje of meditatiekussen. De reflectie kaarten zijn van Linda Kavelin Popov. Iedere week een andere deugd. 

Ook al die mooie deugden liggen in ons opgeslagen, de één een beetje onder het stof, de ander duidelijk in het licht. Toch mooi hoe verschillend wij zijn als mens en tegelijkertijd ook weer gelijk. 

Liefs Ankie