Spiritualiteit op Bali

Wij zijn net terug van een geweldige reis naar Bali. Wat een prachtig eiland met de tropische begroeiing, het heerlijke klimaat, de dieren die er leven, de dolfijnen die zich laten zien en de aapjes langs de weg, druk met het vergaren van eten. We voelen ons dankbaar om dit samen met ons gezin te hebben mogen doen. 

De bewoners van dit mooie eiland hebben het meeste indruk op mij gemaakt.

Zo vriendelijk en behulpzaam, heel punctueel, veel humor & dankbaarheid. Iedereen groet elkaar, zelfs de kinderen zwaaien en lachen naar je.

Via de taxichauffeurs zijn we veel te weten gekomen over het eiland en over hun godsdienst, het Hindoeïsme. Ze vinden het heerlijk om te vertellen over hun ‘Bali’. Bali betekent ‘eiland’ en ook ‘kom terug’ aldus Moon, een leuke reisleider die ons meenam op de mountainbike. Fietsend door de rijstvelden bezochten we een mooie tempel en een Hindoestaanse familie. Bijzonder om te zien hoe zij leven, in een compound (leefgemeenschap), met de hele familie bij elkaar. Opa en oma zijn zeer belangrijke bewoners, zij hebben dan ook de mooiste ruimte binnen de compound. Heel basic leven ze, dicht bij elkaar en vaak letterlijk met hun blote voeten op de aarde. Ze hebben hun eigen kippetjes, hun varken, en een stukje grond waar ze wat op verbouwen. Bloeiende bomen voor de bloemetjes die ze offeren. 

Je ziet aan de buitenkant, voor het huis, al een kleine tempel als ingang naar de compound. Dan is er een familietempel waar verschillende keren per jaar ceremonies gehouden worden, de hele familie is dan aanwezig. De belangrijkste dag van het jaar is Nyepi, de dag van de stilte en de bezinning. Op heel Bali is alles dan gesloten, de winkels, de restaurants, geen vliegverkeer. 

Balinezen zijn heel trots op hun eiland en op hun godsdienst, ze zijn er de hele dag mee bezig. Ze maken offermandjes en offeren hierin bloemetjes met wat aarde en grasjes en er komt een wierookstokje in wat ze aansteken. Op verschillende plekken zetten ze de mandjes neer, ook bij hun eigen familietempels plaatsen ze de offermandjes. Bij de familie waar we op bezoek waren mocht ik ook een mandje maken, wat nog best wel moeilijk was. We maakten verschillende foto’s met de stralende mensen erop, prachtig om te zien hoe vriendelijk en blij ze zijn. 

Het werkt bij mij nog even door, de vriendelijkheid en blijheid van het Balinese volk, we kunnen er een voorbeeld aan nemen. Ze zijn ook een dankbaar volk, ze zijn dankbaar dat de toeristen komen en ze hopen dat je terug komt. 

Liefs Ankie x