De zeven chakra's

Rainbow Painted Roads ©2015, Rob Bertholf

Rainbow Painted Roads ©2015, Rob Bertholf

Wat zijn Chakra’s?

In het Sanskriet betekent Chakra wiel of discus. Chakra’s zijn draaikolken van energie die zich door je hele lichaam heen bevinden. Met het blote oog zijn ze niet waarneembaar, wel kun je de energie voelen. Als je je ogen sluit na een mooie Yoga serie voel je prachtig de energie stromen door je lichaam.

 

We hebben in ons lichaam zeven hoofd chakra’s die zich bevinden langs de wervelkolom. Er zijn er veel meer, maar de zeven hoofd chakra’s zijn de belangrijkste.

 

Een mooi en eenvoudig vergelijk over de werking van de Chakra’s is een rotonde in het verkeer.  Ieder Chakra kun je zien als een rotonde. Het kan een drukte van belang zijn op de rotonde en meestal stroomt het verkeer er heel geleidelijk doorheen. Ook de fietsers gaan mooi mee op de rotonde als duidelijk is of ze voorrang krijgen. Maar soms kan het een chaos zijn op een rotonde. Iemand rijdt veel te hard en ziet die fietser niet die toch voorrang heeft. Een ongeluk vindt plaats en al het verkeer stropt. Het stroomt niet meer door.

Zo kan het ook gaan met een Chakra, de energie die meestal prachtig stroomt kan geblokkeerd worden door allerlei omstandigheden. Vaak zijn we druk en gehaast en komen weinig toe aan onze eigen wensen en liefhebberijen. Onze rust is vaak ver te zoeken. We staan in de “constant aan” modus. Het vergt veel van je energetische lichaam als de energie niet lekker doorstroomd. Je lichaam krijgt letterlijk lichamelijke,- en of psychische klachten.  

Het beoefenen van Dru Yoga kan je enorm helpen om de energiestroom door je lichaam te beheersen met behulp van mooie bewegingen, ademhaling, affirmatie en meditatie. Je voelt letterlijk de energie weer stromen na een heerlijke yogales. Je voelt je uitgerust en een meer ontspannen mens. Je bent dieper met jezelf verbonden.

Ik vind het heerlijk om in iedere les een chakra centraal te laten staan. Mooie bewegingsreeksen, yogahoudingen en ademhalingsoefeningen kun je daar aan koppelen. Deze week is het hartchakra aan de beurt, het Anahata chakra. Het is een hele fijne liefdevolle les met hart openende bewegingen, een liefdevolle meditatie en als afsluiting in iedere les het meest geliefde onderdeel, de relaxatie.

 

Liefs Ankie