Hoe adem jij?

Air! 2016, Barney Moss

Air! 2016, Barney Moss

 

 

Hoe adem jij?

Ademhalen is het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatst wat we doen voordat we sterven. Zonder adem kunnen we niet leven.

Van nature hebben we een lage buik of flankademhaling. Kijk maar eens hoe een pasgeboren baby ademt. Je ziet daar heel mooi hoe de flanken uitzetten. Jammer genoeg verandert onze ademhaling in de loop van ons leven, meestal veroorzaakt door stress.

Maar weinig mensen zijn zich bewust van de ademhaling en ademen vaak alleen met de borst. De buik, flanken en sleutelbeenderen doen niet of nauwelijks mee, hierdoor wordt alleen het middelste gedeelte van de longen gebruikt.

Laat je buik, flanken en sleutelbeenderen ook meedoen, zo vergroot je de longcapaciteit enorm. De elasticiteit van je longblaasjes verbetert, er stroomt veel meer zuurstof door je lichaam en er is een betere afvoer van kooldioxide.

Zo logisch eigenlijk dat door een goede ademhaling alle functies van je lichaam zullen verbeteren. Niet alleen op fysiek terrein knapt je lichaam op van een volledige ademhaling, ook geestelijk kun je merken dat een rustige diepe ademhaling je enorm ontspant.

 

 

 

 

De Diepe Yoga Ademhaling

De Diepe Yoga Ademhaling is een hele mooie en belangrijke ademhalingsoefening die we vaak aan bod laten komen tijdens de Yoga les. Alle spieren die je gebruikt bij een volledige ademhaling worden heel bewust benoemd en gebruikt. Je ademhalingsspieren worden geactiveerd van je ribben tot je spieren bij je sleutelbeenderen. Je zult al snel merken dat de longinhoud zich enorm zal vergroten. Je kunt de oefening zowel staand, zittend als liggend doen. Zorg er in alle houdingen voor dat je in balans bent.

 

Ontspan de schouders en plaats je voeten stevig op de grond. Laat je handen ontspannen op je onderbuik rusten. Allereerst observeer je de ademhaling. Waar bevindt mijn ademhaling zich? Voel de luchtstroom door je neus en laat eventuele spanningen los met de uitademhaling.

Voel hoe je buik opbolt bij je inademing. De flanken zetten zich uit en de borst opent zich. Uitademend laat je eerst je buik weer ontspannen, dan je flanken en je borst. Na een paar keer breid je de ademhaling uit met het ruiken aan een denkbeeldige bloem. De toppen van je longen worden zo ook gevuld met zuurstof wat heel goed voelbaar is. Een paar diepe Yoga ademhalingen per dag geeft je heel veel vitaliteit en energie.

 

 

 

Robin PluimComment