Een zittend beroep? Dru Yoga vermindert stress en rugpijn op het werk.

 

Nieuw onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat Dru Yoga waargenomen stress en rugpijn op het werk kan verminderen.

 

Stress en rugpijn zijn twee sleutelfactoren die leiden tot ziekteverzuim op het werk, wat de Britse economie een geschatte £17 biljoen per jaar kost. Deze studie van de onderzoekers van de Universiteit van Bangor wijst werkgevers erop dat gezondheidsprogramma’s waar yoga in zit een duidelijk effect kunnen hebben, niet alleen in het verminderen van stress, maar ook bij het voorkomen van rugpijn.

Er werden meer dan 80 deelnemers in deze studie geworven uit het Conwy County Council en deze werden willekeurig in een yoga groep ingedeeld die 8 weken achter elkaar één yoga sessie per week kreeg van 50 minuten, samen met een DVD van 20 minuten om thuis te oefenen, en in een andere groep die geen oefeningen kreeg.

Dru Yoga is één van de grootste yoga scholen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland en omvat therapeutische strekkingen en houdingen om rugpijn te verminderen., vloeiende bewegingen die ontworpen zijn om stress te verlichten en ademhalingsoefeningen die de geest tot rust brengen.

Vergeleken met de onderzoeksgroep zonder oefeningen, scoorde de yoga groep aanzienlijk lager in het waarnemen van stress, rugpijn, verdriet en vijandigheid en veel hoger voor wat betreft het voelen van zelfverzekerdheid, oplettend en kalm zijn.

Susan Williams, een Community Engagement Officer van het Conwy County Council, die deelnam aan de yogagroep, zei:  “Ik vond dat het Dru Yoga programma een positief effect had op mijn zelfverzekerd zijn. Ik voelde dat ik meer controle had, wakker, bewust en dynamisch was, en zelfs mijn eigen kracht herkende. Ik was gelukkiger en het was veel gemakkelijker om mijn omstandigheden aan te kunnen.”

De auteurs van de studie concludeerden: “De resultaten tonen aan dat yoga op het werk waargenomen stress en rugpijn kan verminderen en het psychologische gevoel van welzijn kan verbeteren.”

“Grotere willekeurig gecontroleerde onderzoeken zijn nodig om het bredere nut van yoga om de productiviteit op het werk te bevorderen en ziekteverzuim te verminderen te bepalen.”

De studie werd in september on-line gepubliceerd in het gerenommeerd Journal of Occupational Medicine (Oxford University Press). http://occmed.oxfordjournals.org/content/early/2012/09/24/occmed.kqs168.full?keytype=ref&ijkey=0orT1KZh0OwoRNa